Optometrie UPB

Ce reprezinta profesia de Inginer Optometrist

Optometria este o stiinta ce are ca scop principal functionalitatea echipamentelor optice, a lentilor pentru ochelari si dispozitive optice si nu in ultimul rand studiul aparatelor de monitorizare si diagnosticare a problemeleor si patologiilor oculare.

Acesta este un inginer specializat in Optometrie, ca prin urmare nu urmeaza studiile facultatii de medicina, ci ale Facultatii de Mecanica si Mecatronica a Politehnicii din Bucuresti

Desi acesta nu este medic, interctiunea lui cu pacientii este la fel de solicitanta ca a unui medic Olftamolog, de altfel fiind o diferenta destul de fina intre cele doua profesii.

Ca Inginer optometrist, vei verifica acuitatea vizuala, vei masura si vei studia defectele de vedere si vei cauta solutii pentru corectarea lor, de asemenea avand dreptul de a prescrie tratament pentru diverse infectii oculare/alergii/glaucom sau a prescrie ochelari cu diferite dioptrii sau filtre de culoare/perceptie cromatica.

 

Fișa postului de inginer optometrist:

  • Verifică vederea pacienților, prin teste specifice.
  • Pune un diagnostic în cazul unor probleme de vedere: miopie, hipermetropie, strabism sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
  • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului.
  • Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, corp străin în ochi etc).
  • Trimite pacientul cu probleme mai grave la un specialist oftalmolog.
  • Consiliază pacientului și îl învață regulile unei igiene oculare corecte, mai ales în cazul celor care folosesc lentile de contact.

Dincolo de pregătirea profesională, optometristul trebuie să aibă și anumite abilități specifice, pe care le regăsim de altfel și în cazul medicilor. Astfel, el trebuie să poată lua cât mai repede decizia potrivită, să pună un diagnostic, să prescrie un tratament sau să trimită pacientul la un alt specialist. De asemenea, trebuie să poată comunica eficient și clar cu pacientul, pentru a-i explica ce trebuie să facă, ce tratament să urmeze și ce reguli de igienă să respecte. O altă calitate importantă a unui optometrist este răbdarea, astfel încât el să se poată ocupa atent de fiecare pacient în parte, pentru a oferi un tratament personalizat.

Desigur, toate aceste calități le regăsim și în cazul medicilor și asistenților, pentru că și ei interacționează cu pacienții. De aceea, abilitățile de relaționare interpersonale sunt la fel de importante ca o bună pregătire profesională, atât în cazul medicilor cât și în cazul optometriștilor.

Cu toate acestea, optometristul nu trebuie confundat cu medicul oftalmolog sau cu opticianul. Oftalmologul este un medic care tratează bolile oculare severe și face operații complicate, pe lângă consultațiile în care prescrie ochelari sau lentile de contact. Iar opticianul este un tehnician care realizează și modifică ochelarii de vedere, cu dioptriile recomandate de optometrist sau de oftalmolog.

Optometria dincolo de specializare

Unii Ingineri Optometristi aleg sa breveteze, inoveze și îmbunătățesc aparate speciale pentru corectarea defectelor (cosmetice, traumatice sau anatomice), se implica in proiectarea aparatelor de baza in zona medicala ce utilizeaza la baza optica (Imagistica Medicala, Aparatele utilizate de Medicul Olftamologic, Laseri pentru diverse forme de terapie, componente optice pentru aparatura chirurgicala, Otoscopul, Laringoscopul, s.a.m.d) sau chiar in proiectarea de dispozitive optice utilizate pe scara larga, cum ar fi telescopul, camerele foto/video, laserii industriali, componente optice ale mecanismelor pentru masini( principalele domenii de aplicare a senzorilor optici sunt sistemele de asistență sunt pentru șoferi și sistemele de monitorizare a traficului), informatica si programare medicala utilizata in zona medicala generala, design experimental de dispozitive optice in centre de cercetare cum ar fi cel de la Horia Hulubei National Institute of Physics and Nuclear Engineering, se implica in zona de Virtual Reality pe cercetare umana si compatibilitate intre om si ceea ce vede si Realitate Augumentata.

Utilizarile unei diplome de Inginer Optometrist merg dincolo de ceea ce inseamna sa fi un optometrist, deoarece majoritatea materiilor pe care le oferim sunt bazate pe optica generala si ramura medicala, urmand ca mai apoi un master in optometrie avansata sa fie apogeul acestei specializari sau ce tema alegi pentru lucrarea de licenta, avand posibilitatea de a alege atat teme cum ar fi “Miopia si Hipermetropia pediatrica-importanta ei” sau “Productia lentilor de contact pe o scara larga” cat si teme in zona “Vedere artificiala in proiectarea senzorilor de roboti industriali” sau “Laserul utilizat in Protonoterapie”, fiind o specializare cu o gama larga de posibilitati si oportunitati in mediul muncii.


Deoarece Ingineria Optica in sine este o stiinta ce nu se afla in topul preferintelor elevilor din simpla nepromovare a ei in mediul pre-universitar, exista posibilitati de munca atat in tara in orice corporatie ce are componente principale proiectarea sau managementul de proiect, unde intr.-o echipa plina de programatori si ingineri de alte specializari, local tau este asigurat de perspectiva unica si necesara pe care o aduci. 

 

Exemple de locuri de munca pe baza diplomei de Inginer Optometrist:

1.      Cercetator in domeniul Optic, Optoelectronic sau Optic-Medical

2.      Inginer in domenii de dezvoltare, cum ar fi Laseri, Imagistica, VR, AR, Aparatura Medicala din domeniul Olftamologic, Vedere Artificiala

3.      Inginer in componente optice ale domeniilor: IT, automotive, Electric, Mecanic, Mecatronic, Inteligenta artificiala

4.      Cercetator academic specializarile din domeniile: Mecatronica, Electrica, Telecomunicatii, Fizica Generala, Fizica Cuatica, Fizica Nucleara, Medicina Generala si Militara, Academia de Politie si Academia Militara

5.      Domeniul Informaticii Medicale

6.      Orice domeniu ce necesita cunostiinte in fotometrie, cromatica si fizica.